Kategórie
 
 
 
 
 

Funkčné zóny v kuchyni

Funkčné zóny v kuchyni

Zónovanie kuchyne – aby kuchyňa nebola len dizajnovým doplnkom domácnosti.

 

Či už ste sa rozhodli prerobiť svoju starú kuchyňu, zariaďujete novú domácnosť, alebo ste stolárom, ktorý vyrába kuchynskú linku pre svojho zákazníka, je viac než dôležité dôkladné premyslenie rozloženia a tvaru kuchynskej linky, spotrebičov, či umiestnenia  kuchynského drezu.

 

 

Kuchyňa ako funkčný priestor

   Pri plánovaní usporiadania kuchyne, vrátane kuchynskej linky, je potrebné myslieť nie len na celkovú plochu či priestor, ktorý máte k dispozícii, ale aj na to, kto a ako často bude kuchyňu využívať.

   Kuchynská linka pre 5 člennú rodinu, v ktorej sa bude variť každý deň vyzerá inak, ako kuchynská linka jednej osoby, ktorá kuchyňu využíva na občasnú prípravu večere. V oboch prípadoch by sa však dôraz mal klásť práve na to, aby bolo usporiadanie kuchyne čo najefektívnejšie a aby jej rozloženie nijak neprekážalo či nezdržovalo majiteľov domácnosti pri jej využívaní.

   Keďže kuchyňu v rámci rozdelenia domácnosti na prevádzkové zóny zaraďujeme do dennej zóny, je isté, že v kuchyni trávime toho času celkom dosť. Vedeli ste napríklad o tom, že až 2,5 roka z celého života strávime varením?

 

Dôležitosť funkčných zón

   Tak ako sa dá celý priestor domu či bytu rozdeliť do funkčných zón, rovnako aj kuchyňu rozdeľujeme na časti, ktoré majú rôzne samostatné využitia, avšak spoločne tvoria plne využiteľný celok.

   Vopred si treba uvedomiť veľkosť priestoru, s ktorým môžeme počítať na umiestnenie kuchynskej linky a samozrejme aj jej hlavnú funkciu. Pre niekoho je kuchyňa priestorom, v ktorom trávi viac času, pre iných plní skôr dizajnovú funkciu s občasným využitím.

   Funkčné zóny by mali nad seba rozumne nadväzovať a to práve z dôvodu, aby bol každý jeden krok pri varení či ukladaní potravín plynulý a svojho využívateľa zbytočne nezdržoval. Získame tým nie len úsporu času, ale znížime tým aj námahu pri samotnej príprave jedla.

 

Aké sú to teda funkčné zóny?

Zóna skladovania

Zóna varenia

Zóna umývania

Zóna odkladania

Zóna pracovná

 

   Každá zóna je dôležitá, no ešte dôležitejšie je ich správne usporiadanie v závislosti od tvaru samotnej kuchynskej linky.

   Pokiaľ máte k dispozícii väčší priestor, môžete si naplánovať kuchynskú linku do tvaru, ktorý vám vyhovuje najviac. Nemenej dôležité je myslieť aj na to, že vo väčšom priestore sa hodí viac kuchynská linka v tvare L či U, alebo využiť doplňujúci ostrovček. V prípade, že by bola kuchynská linka v lineárnom tvare, mohla by byť príliš dlhá a vzdialenosť medzi jednotlivými funkčnými zónami by bola príliš veľká, čo by malo za následok zbytočnú stratu času pri varení.

   V menších priestoroch je dôležité poriadne plánovanie, aby ste využili každý voľný cm kuchynskej linky a neprišli tak zbytočne o veľa miesta.

   Na samotnom nákrese tvarov kuchynských liniek môžeme vidieť funkčné zóny a ich rozdelenie. Najlepším možným riešením je umiestniť zónu skladovania čo najbližšie k vstupu do kuchyne. Dôvod je skutočne jednoduchý: pri návrate z nákupu sa častokrát stáva, že s ťažkým nákupom musíme prejsť ešte nejaký ten kúsok, aby sme ho mohli zložiť na odkladací priestor a postupne  vyložiť do potravinovej skrine či chladničky.

 

   V prípade, že vám to usporiadanie či veľkosť kuchyne umožňuje, zvoľte miesto skladovania a pracovnú plochu využiteľnú na dočasné zloženie nákupnej tašky dostatočne blízko vstupu do kuchyne. Pokiaľ nemáte možnosť umiestnenia potravinovej skrine a chladničky v blízkosti vstupu, pokúste sa pri vstupe počítať aspoň s pracovnou plochou, ktorú môžete využiť na účel vyloženia nákupnej tašky.

   Pozor si však dávajte aj na to, aby zóna skladovania nebola príliš ďaleko od zóny varenia či prípravy jedál. V každom prípade usporiadania kuchynskej linky sa pokúste riadiť pomysleným trojuholníkom medzi hlavnými zónami skladovania, umývania a varenia. Najdlhšia strana trojuholníka značí najväčšiu vzdialenosť medzi dvoma zónami. Platí však nepísané pravidlo, že vzdialenosť medzi jednotlivými zónami by mala byť optimálne medzi 1,2 až 2,75 m.

   Pri plánovaní novej kuchyne je treba položiť si otázky, čomu sa primárne a najradšej venujete v kuchyni (varenie jednoduchých jedál, pečenie zákuskov, zaváranie,...), bez čoho si neviete kuchyňu predstaviť, čoho sa dokážete vzdať pre zvýšenie funkčnosti vašej kuchyne. Berte ohľad na celkový priestor kuchyne a samozrejme na radosť, ktorú vám vaša nová kuchyňa prinesie. Nič nie je dôležitejšie ako vaša spokojnosť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia